NovostiSusret predsjednice HDDU-a i predsjednika ZDUS-a u Zagrebu

12. svibanj 2016.

Susret predsjednice HDDU-a i predsjednika ZDUS-a u Zagrebu

Susret predsjednice HDDU-a i predsjednika ZDUS-a u Zagrebu
Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović u srijedu, 11. svibnja 2016.g. susrela se s Branetom Štubejom, predsjedikom ZDUS-a, Slovenskog udruženja dramskih umjetnika. Zajedno s Anom-Marijom Vrdoljak, predstavnicom HDDU-a u FIA-i zaduženoj za međunarodnu suradnju i tajnicom društva Marijom Filipović, predsjednica HDDU-a ugostila je slovenskog kolegu u prostoru društva i upoznala ga s radom Hrvatskog društva dramskih umjetnika.
Brane Šturbej, nazvao je ovaj susret gotovo 'povijesnim', sa čime se Perica Martinović složila, želeći oboje naglasiti koliko je međusobno povezivanje i zajednička suradnja glumaca iz susjednih zemalja važna, posebno jer dijelimo istu povijest, a danas se susrećemo s istim ili sličnim strukovnim problemima. U ugodnom razgovoru razmijenila su se iskustva vezana uz članstvo, financiranje i funkcioniranje rada udruženja, aktivnosti udruženja, suradnja s kolektivnim organizacije, status zaposlenih i samozaposlenih glumaca, te studenata glume, nadalje teme o autorstvu glumačkog rada. U tu svrhu zajedno su se fotografirali uz natpis za ratifikaciju Pekinške deklaracije kojoj su tako željeli dati poseban značaj u priznavanju glumačke izvedbe kao autorskog djela.
Tajnica društva, Marija Filipović pozvala je predsjednika ZDUS-a Braneta Šturbeja da bude gost na Festivalu glumaca u Slavoniji što je on sa zadovoljstvom prihvatio.
HDDU i ZDUS nastavit će suradnju te je dogovoren idući sastanak za kraj svibnja kada će definirati prijedlog za formuliranje zajedničke Rezolucije na nadolazećem Kongresu FIA-e u rujnu ove godine.
(autor:Ana-Marija Vrdoljak)