Nagrada hrvatskog glumištaDosad nagrađeni2009. / 2010.

Sezona 2009. / 2010.

Odluka žirija 24. studenog 2010.

NHG prozirnaZa najbolja ostvarenja iz područja DRAMSKE, RADIO I TELEVIZIJSKE UMJETNOSTI

Za najbolju predstavu u cjelini - DRAMA

"Građanin plemić" Jean-Baptiste Poquelina Molièrea / Jean-Baptiste Lullyja u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Za najbolje redateljsko ostvarenje - DRAMA

Robert Raponja za režiju predstave "Paralelni svjetovi" Mire Gavrana u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - DRAMA

Glavna ženska uloga

  • Sandra Lončarić Tankosić za ulogu Vere u predstavi "Paralelni svjetovi" Mire Gavrana u režiji Roberta Raponje i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Glavna muška uloga

  • Joško Ševo za ulogu Mate Arpuna u predstavi "Škrtičina" Marijane Nola u režiji Zorana Mužića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Sporedna ženska uloga

  • Maja Posavec za ulogu Ariel u predstavi "Oluja" Williama Shakespearea u režiji Lenke Udovički i izvedbi Kazališta Ulysses iz Zagreba.

Sporedna muška uloga

  • Trpimir Jurkić za ulogu Polonija u predstavi "Hamlet" Williama Shakespearea u režiji Aleksandra Ogarjova i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.
Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina

Ženska uloga

  • Maja Lučić za ulogu Solange u predstavi "Sluškinje" Jeana Geneta u režiji Damira Mađarića i izvedbi Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci.

Muška uloga

  • Jan Kerekeš za ulogu Ivana Aleksandroviča Hlestakova u predstavi "Revizor" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja u režiji Jerneja Lorencija i izvedbi festivalskog dramskog ansambla Dubrovačkih ljetnih igara u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih.
Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mladež

"Dječak Ivek i pas Cvilek" prema motivima romana Đure Vilovića "Pas Cvilek, dječak Ivek i dudaš Martin" u režiji Anice Tomić i izvedbi Kazališne družine Pinklec iz Čakovca u koprodukciji s Dječjom i lutkarskom scenom HNK u Varaždinu.

Za najbolja glumačka ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mladež

Ženska uloga

  • Nika Mišković za ulogu Ane u predstavi "Ana i Mia" Jelene Kovačić i Anice Tomić u režiji Anice Tomić i izvedbi Kazališta Mala scena iz Zagreba.

Muška uloga

  • Mladen Vujčić za ulogu Ježurke Ježića u predstavi "Ježeva kućica" Branka Ćopića u režiji Saše Anočića i izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku.
Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave

Olja Lozica za dramatizaciju teksta Ivana Kovačića "Smij i suze starega Splita" praizvedenog na 56. Splitskom ljetu.

Za najbolja glumačka ostvarenja u TV drami

Vera Zima za ulogu Ruže Kosmički u 4. epizodi "Krstitke", IV. sezone serije "Odmori se, zaslužio si".

Najbolja redateljska ostvarenja u radio drami

Darko Tralić za režiju Radio-igre "Mali Geza" Jánosa Háyja.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se Dušku Zubalju za scensku glazbu u predstavi "Ni med cvetjem ni pravice" prema "Baladama Petrice Kerempuha" Miroslava Krleže u režiji Adama Končića i Duška Zubalja i izvedbi Kazališta Pinklec iz Zagreba.

Za najbolju kazališnu scenografiju i kostimografiju - DRAMA, OPERETA, MJUZIKL ILI PLES

SCENOGRAFIJA

  • Dinka Jeričević u dramskoj predstavi "Građanin plemić" Jean-Baptiste Poquelina Molièrea / Jean-Baptiste Lullyja u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

KOSTIMOGRAFIJA

  • Ana Savić Gecan u dramskoj predstavi "Građanin plemić" Jean-Baptiste Poquelina Molièrea / Jean-Baptiste Lullyja u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

 

 

Za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERETA / MJUZIKL

Za najbolju predstavu u cjelini - OPERETA / MJUZIKL

"Spli'ski akvarel" u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Za najbolje redateljsko ostvarenje - OPERETA / MJUZIKL

Krešo Dolenčić za režiju predstave "Spli'ski akvarel" u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - OPERETA / MJUZIKL

Ženska uloga

  • Ljiljana Čokljat za ulogu Nine Filipovne u predstavi "Jalta, Jalta" Milana Grgića - Alfija Kabilja u režiji Nine Kleflin i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Muška uloga

  • Davor Radić za ulogu Griše u predstavi "Jalta, Jalta" Milana Grgića - Alfija Kabilja u režiji Nine Kleflin i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku i u predstavi "Jalta, Jalta" Milana Grgića - Alfija Kabilja u režiji Vlade Štefančića i izvedbi Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.
Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina - OPERETA / MJUZIKL

Ženska ili muška uloga

Goran Marković za ulogu Lešandra Panpana u predstavi "Spli'ski akvarel" u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split.

 

 

Za najbolja umjetnička ostvarenja - PLESNA UMJETNOST

Za najbolju predstavu u cjelini - PLES

"Nastup" u koreografiji Matije Ferlina i izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples iz Zagreba.

Za najbolje koreografsko stvarenje - PLES

Matija Ferlin za koreografiju u plesnoj predstavi "Nastup" u izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples iz Zagreba.

Za najbolja umjetnička ostvarenja - PLES

Ženska uloga

  • Roberta Milevoj za ostvarenje u predstavi "Nastup" u koreografiji Matije Ferlina i izvedbi i produkciji Studija za suvremeni ples iz Zagreba.

Muška uloga

  • Ognjen Vučinić za ostvarenje u predstavi "UTF-8" u koreografiji Sahara Azimija i izvedbi i produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla.

 

JOŠKO JUVANČIĆ - Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - DRAMA

Žiri za dramu dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje redatelju, gospodinu Jošku Juvančiću.

Kad se danas, na isteku prvog desetljeća 21. stoljeća, spomene ime redatelja Joška Juvančića, jamstvo je to tradicije živog teatra: duhovitog i dinamičnog, mudrog i sugestivnog - uvijek na tragu onih postavaka koje su brod kazališne umjetnosti, tijekom stoljeća, provele između Scila didaktike i moraliziranja, i Haribda lakomislenosti i pomodnosti. Još od samih dubrovačkih početaka, poslije kao Gavellin učenik i asistent, pokazao se Juvančić (r. 1936.) srčanim i nepokolebljivim kapetanom raguzejske, hrvatske kazališne lađe, nižući luke i predstave u zadivljujućem redu. Što izdvojiti? Djela koja su upisana u antologiju hrvatskog teatra u opsežnom i raznolikom opusu redatelja takve intelektualne, analitičke i stvaralačke snage - nije malo. Primjerice, u Gradu (Dubrovniku) prikazanja Ecce homo i Kako bratja prodaše Jozefa, potom ambijentalni (u okviru Dubrovačkih ljetnih igara) Dubrovačka trilogija i Ekvinocijo, zagrebački Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi te Ribarske svađe, ili pak splitski Skup, te ozbiljan rad u zagrebačkom i splitskom Kazalištu lutaka, koji je tom obliku kazališta otvorio nove dimenzije i perspektive. Intelektualna radoznalost, raznovrsnost interesa i nemirenje s postojećim - oduvijek su bile glavne značajke redateljskoga Juvančićeva rada. Sjedinjenje tradicije i suvremenosti, te blaga preferencija dubrovačkih i mediteranskih autora, dodatne su odrednice koje pedeset godina Juvančićeva djelovanja čine posebnim i prepoznatljivim. Medjutim, ne treba ispustiti iz vida ni Juvančićev plodan pedagoški rad s mladim studentima glume, na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, sve tamo od 1960. godine, s jasnim rezultatima posvuda oko nas, kao ni njegov trajni doprinos profiliranju dramskoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Drugim riječima, Joško Juvančić kazališni je čovjek renesansne svestranosti i čovjek renesanse kazališta, predani zastupnik istinskih vrijednosti te umjetnosti, koje danas mnogi zanemaruju. Zato i Nagrada odlazi u prave ruke, u ruke onoga tko je kazalište osjetio, osmislio, realizirao, i naposlijetku, samozatajno predao drugima.

 

LILI ČAKI - Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje - OPERETA / MJUZIKL

Žiri za operetu i mjuzikl dodijelio je ovogodišnju nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje pjevačici, plesačici i glumici, gospođi Lili Čaki.

Šest desetljeća na sceni Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija obilježava karijera Lili Čaki, pjevačice, plesačice i glumice, jedne od najomiljenijih umjetnica svekolikog hrvatskog glumišta. Čak nekoliko generacija zaljubljenika u kazalište prati tu vedru karijeru ostvarenu na istoj sceni na kojoj se Lili Čaki i danas još pojavljuje u komadu "Skidajte se do kraja" oduševljavajući i publiku i mlađe kolege svojom zaraznom vitalnošću.

Nakon kraćeg boravka u riječkom kazalištu, Lili Čaki prisutna je u ansamblu kazališta "Komedija" od 1950. godine s kojim je ostvarila brojne uloge u operetama, mjuziklima i komedijama djelujući istodobno i kao koreografkinja te asistentica redateljima. Od debija u ulozi princeze MI u opereti "Zemlja smješka" Franza Lehàra koja ju je predodredila za operetni subretski repertoar, Lili Čaki odigrala je pedesetak uloga u djelima domaćih i inozemnih autora među kojima se posebno ističu uloge Misili - Bisili u "Maloj Floramye" i Perine Štrambere u "Splitskom akvarelu" Ive Tijardovića, Liza u "Grofici Marici" Imre Kálmána, Arsena u "Barunu Ciganinu" Johanna Straussa mlađeg, Oma Cajtel u Stein - Bockovu "Guslaču na krovu" i mnoge druge.

Zahvaljujući urođenom scenskom talentu i velikoj muzikalnosti kao i vrhunskom školovanju ostvarenom u Budimpešti, Lili Čaki sudjelovala je tijekom karijere u stvaranju "Komedijinog" najprije operetnog, a zatim mjuzikalskog ansambla oduševljavajući svojom stvaralačkom energijom i svestranošću. Kao školovana plesačica stepa ostvarila je iznimno zahtjevnu koreografiju tog plesnog oblika u mjuziklu "Kralj je gol" Alfija Kabilja i Milana Grgića te je svojim pedagoškim radom oblikovala i kreacije mnogih mladih kolega.

Omiljena u ansamblu i kod publike, velika gospođa zagrebačkog vedrog kazališta uvijek je bila skromna i samozatajna, svim svojim umjetničkim darovima posvećena projektu i uvijek naklonjena mladima koji su iz njezina znanja i iskustva mogli mnogo naučiti. Cjelokupnim svojim djelovanjem Lili Čaki pripada poslijeratnom zlatnom dobu zagrebačke operete kao što je i svojom zaigranom znatiželjom i vitalnošću obilježila i nove žanrove u kazalištu na Kaptolu. Uz Nagradu hrvatskog glumišta za svekoliko djelovanje želimo joj dobro zdravlje i još nastupa na sceni kazališta "Komedija".

 

Žiri za DRAMU:

Zvonimir Zoričić - predsjednik
Članovi - Lawrence Kiiru, Vlasta Knezović, Lada Martinac-Kralj, Ljubo Zečević

Žiri za OPERU, OPERETU I MJUZIKL:

Jagoda Martinčević - predsjednica
Članovi - dr.sc. Miljenko Grgić, Maja Stanetti

Žiri za PLES:

Andreja Jeličić - predsjednica
Članovi - Saša Božić, Petra Hrašćanec-Herceg

Sa svim žirijima radila je tajnica Hrvatskog društva dramskih umjetnika gđa. Marija Filipović.